Mænd af Mod prisen, 2010

Kennedy Selskabet har besluttet at præsentere for 2010: Mænd af Mod – prisen til Daniel Ellsberg – John F. Kennedy bog: ”Mænd af Mod” - baseret på denne begrundelse: For sit mod som regeringens embedsmand til at bringe 7000 sider fra en tophemmelig rapport til pressen, senere kendt som Pentagon-papirerne, med det formål at gøre en ende på krigen i Vietnam.

 Derved viste han sit mod, som han udtalte det:” Det tog fem års krig før jeg blev klar over den højere loyalitet alle ansatte skylder forfatningen, lovens herredømme, soldaternes og deres medborgeres udsatte situation.”
Han indrømmer, at han græd, da han hørte om drabet på Robert F. Kennedy i 1968, idet han blev klar over, at ”jeg havde sat alle mine håb til ham. Ikke alene for Vietnam, men for mit land.” Dette er i samklang med Robert F. Kennedys mod til at forsøge at vinde den største sejr af alle: Sejren over krigen, da han i 1967 skrev i sin bog ”En bedre verden:” ”Skydevåben og bomber kan ikke fylde tomme maver eller uddanne børn, så lidt som de kan opbygge hjem eller helbrede de syge. Men det er med de mål for øje, at mennesker opbygger og adlyder regeringer.”
Daniel Ellsberg indrømmer, at andre, såsom Randy Kehler i sin tale til en Krigs-Modstander-Konference i 1969, hjalp ham til at vise mod. I et interview med Walther Cronkite den 23. juni 1971 besvarede han spørgsmålet: ”Hvad med den øjeblikkelige virkning (af disse offentliggørelser) på krigen i disse dage i juni 1971.”
Daniel Ellsberg: Min fader havde et favoritcitat fra Bibelen, som jeg hørte en hel del, da jeg var et barn: ”Sandheden skal gøre jer frie” Og jeg håber, at sandheden, som er ude nu – er ude i pressen, er ude i hjemmene, hvor den skal være… jeg håber, at sandheden vil befri os fra denne krig. Jeg håber, at vi vil lægge denne krig bag os…”
Senator John F. Kerry har udtalt, at Daniel Ellsberg har”demonstreret et enormt mod gennem en vanskelig og turbulent tid i Amerikas historie… Hans historie påminder os om, at for at opfylde de forpligtelser vi har som borgere, må vi altid stille spørgsmål og gøre krav på sandheden.”
Sammen med denne historiske indsats er Daniel Ellsberg fortsat med at tilskynde andre til at blive whistle-blowers. Han har sagt i forhold til den krig, der er påført Irak: Dette er tiden for folk til at vise mod. Folk har mere mod, end de er klar over. Det er situationen, der udfordrer dem…en ting, jeg ville ønske at se, er meget mere whistle-blowing.” På denne måde har Daniel Ellsberg på en praktisk måde efterlevet det moralske mod, som John F. Kennedy satte ord på i sin bog ”Mænd af Mod:”
”En mand gør sin pligt – trods personlige følger, trods hindringer og farer og tryk – det er grundlaget for al menneskelig moralfølelse.”